RRB Group D and NTPC General Questions


RRB Group D and NTPC General Questions

Question 1 – Who gave cognitive theory of intelligence?
Answer – Jean-Paige.

Question 2 – Who gave the theory of the cognitive development of intelligence?
Answer – Goalman.

Question 3 – Who gave the theory of intelligence?
Answer – Ijenk.

Question 4 – Who gave the theory of the hierarchical structure of intelligence?
Answer – Philip Brennan.

Question 5 – Who gave the theory of integrated structure of intelligence?
Answer – J.P. Guilford.

Question 6 – The Triangle of Wisdom – Who gave the point theory?
Answer – Stern class.
They divided the intellect into three parts.
1. Analytical intelligence
2. Practical intelligence
3. Creative intelligence

 

 

 

 

 

 

Question 7 – According to JeanPage, what is intelligence?
Answer – According to GenePage, intelligence is the process of adaptation to the environment.

Question 8 – Describe the type of intelligence according to Alfred Binay.
Answer – According to Alfred Binay, intelligence is made up of four words.
1. Knowledge
2. Innovation
3. Instructions
4. Criticism

Question 9 – What is the definition of intelligence according to Terman?
Answer – According to Terman –
Wisdom is the ability to think of abstract ideas.

Question 10 – According to Budworth, what is the definition of intelligence?
Answer – According to Budworth –
Wisdom is a method of doing things.

Question 11 – What is the definition of intelligence according to Stern?
Answer – Stern –
Wisdom is a common merit. Through which the person makes adjustments to new situations.

Question 12 – According to Buckingham, what is the definition of intelligence?
Answer – According to Buckingham –
The power of learning is intelligence.

Question 13 – According to Wassler, what is the definition of intelligence?
Answer – According to Wassler –
Wisdom is the collective ability to perform a task, think logically, make adjustments with the environment.

Question 14 – According to Spearman, what is the definition of intelligence?
Answer – According to Spearman –
Wisdom is the ability to think logically.

Question 15 – Generally, what kind of intelligence is there?
Answer – Generally there are three types of intelligence.
1. Intangible intelligence
2. Tangible intelligence (mechanical intelligence)
3. Social intelligence

Question 16 – In what persons is abstract intelligence commonly found?
Answer – abstract intelligence is usually –
1. The teacher
2. Author
3. The artist
4. Scientists and others.

Question 17 – What is called mechanical intelligence or astute intelligence?
Answer – of tangible intelligence.

Question 18 – In which persons does tangible intelligence be found?
Answer – Tangible wisdom is found in the following persons –
1. Engineer
2. Foreman
3. Computer operators etc.
4. Mechanic
5. Electrician

Question 19 – In which people is social intelligence?
Answer – Social intelligence is found in the following logos. –
1. Servant servant
2. Insurance Agent
3. Netaji
4. Pandit Ji

Question 20 – What is one factor called theory?
Answer – One factor theory is known as political theory.

Question 22 – What is the oldest theory of intelligence?
Answer – One of the oldest theories of intelligence is theory.

Question 22 – Who gave a contradictory theory of intelligence?
Answer – Spearman gave.

Question 23 – Where was the Spearman resident?
Answer – Spearman was a resident of France.

Question 24 – Speaker Man was a professor of which subject?
Answer – Spearman was first professor of numerical subject and later became professor of psychology.

Question 25 – To whom does Spearman relate intelligence?
Answer – Spearman has thoughtfully related the intelligence.

Question 26 – According to Piaje, which of the following is the situation in which the child begins to think logically about abstract concepts?
Answer – Formal operating state

Question 27 – Four specific stages of intellectual development were identified in children.
Answer – by Piazze

Question 28 – “Development is a never ending process” to whom does this idea belong?
Answer – The principle of continuity

Question 29 – The stage when a child begins to think logically about objects and events.
Answer – tangible operational state

Question 30 – In what condition does a child become an active member of his peer group?
Answer – Adolescence

Question 31 – How can a child’s cognitive development be best defined?
Answer – In school and in the classroom

Question 32 – According to Piaje, there is no determining element of intellectual development.
Answer – social transmission

Question 33 – Children’s thinking is based on tangible experiences and perceptions rather than abstraction. This is the state.
Answer – 7 to 12 years

Question 34 – There is a sensory muscular state.
Answer – 0 – up to 2 years

Question 35 – A 13-year-old boy starts arguing with his elders in conversation and always tries to prove himself right. What is the state of development?
Answer – Adolescence

Question 36 – ‘The Age of Toys’ is called.
Answer – East Childhood Co

Question 37 – Answer In childbirth, the child begins to understand the change in what essential element of material things.
Answer – mass, number, and area

Question 38 – By the end of the second year, the word of the baby is stored.
Answer – 100 words

Question 39 – At what stage does the feeling of shame and pride develop?
Answer – Childhood

Question 40 – According to MacDougall, who is concerned with the basic tendency ‘curiosity’?
Answer – Surprise

Question 41 – The main feature of infancy is not.
Answer – Meditation process

Question 42 – Saying a student is the most important feature.
Answer – Obedience

* By: -s.k Goyal *

Question 43 – Development of human values, which are universal in nature, means
Answer – Expression

Question 44 – What level of children become active members of their peer class?
Answer – Adolescence

Question 45 – Development begins.
Answer – By childbirth

Question 46 – According to the principle of multiple intelligence, the ability to identify and classify all kinds of animals, minerals and plants is called …………….
Answer – cognitive activity

Question 47 – According to the cognitive theory of learning of onions, the process by which the cognitive structure is modified is called ………………
Answer – inclusion

Question 48 – According to Kohlberg, the thought process involved in making decisions about right and wrong questions is called.
Answer – Moral reasoning

Question 49 – A person behaves aggressively towards a group of his peers and does not conform to the norms of the school. This student needs help in ………………….
Answer – emotional area

Question 50 – The teacher is advised to involve the younger learners in the group activities, because in addition to facilitating learning, they ……………….. Also helps
Answer – Socialization

Extra questions 1
Question 01 – Who is the parent of the Montessori education system?
Answer – Dr. Maria Montessori (Italy) This method emphasizes the training of the senses.

Question 02 – Who is the father of the game system?
Answer – Henry Cradwell Cook.

 

 

 

 

Question 03 – Who is the father of the Dalton system?
Answer – Virgin Helen Park Hearst.

Question 04 – Who is the father of the method of substitution?
Answer – Pastology.

Question 05 – Search Research Who is the father of the heuristic method?
Answer – Armstrong

Question 06 – Who is related to the search method?
Answer – From the past

Question 07 – Who is the father of Investment Method?
Answer – Armstrong

Question 08 – To whom does the Investment Method belong?
Answer – From present time

Question 09 – What is the best way to teach?
Answer – Project method

Question 10 – Who is the father of the project method?
Answer – “Kill Patrick” is a worthy disciple of John Dewey, a well-known American educator.

Question 11 – Who is the father of micro teaching?
Answer – Robert Bush.

© Copyright 2018-2019 at Sarkari Resultes