KAJAL MA’AM MOST IMPORTANT SCIENCE QUESTIONS FOR ALL EXAM


MOST IMPORTANT QUESTIONS FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

1. Human blood pressure is measured by which artery?
* Answer: Branchial Artery *

2. Chemical name of comic gas is
* Answer: Nitrous Oxide *

3. is the inventor of calculus
* Answer: Isaac Newton *

4. Which is the conversion of sweet potato
* Answer: Root *

5. Whom do AIDS viruses destroy?
* Answer: Lymphocyte *

6. There is protein present in finger nails
* Answer: Globin *

7. The process of flying birds is called
* Answer: Brailing *

8. What is the protein portion of an enzyme called?
* Answer: Epoenzyme *

9. Which hormone is called ’emergency hormone’
* Answer: Adrenaline.

10. The center of intelligence is located
* Answer: in the cerebral *

11. Which enzyme helps in formation of solitary clot
* Answer: Renin *

12. Which enzyme is responsible for the digestion of carbohydrates in our body?
* Answer: amylase *

13. What is the division of nucleus is called
* Answer: Karyokinesis *

14. The branch of science which studies the process of aging is called
* Answer: Gerontology *

15. What is the unit of protein
* Answer: amino acid *

16. In which part of our body are antibiotics made?
* Answer: Tonsil *

17. Cellular wall of bacteria is formed.
* Answer: of fat and cellulose *

18. Plasma membrane is made up of
* Answer: Lipids and Proteins *

19. The main component of cell wall is
* Answer: Cellulose *

20. What are the genetic units that carry genes?
* Answer: chromosome *

21. Nitrogen is an essential component of
* Answer: Protein *

22. The main indicator of cigarette smoke is
* Answer: Carbon Monoxide and Nicotine *

23. Who was the first to classify the elements
* Answer: Newland *

24. Who is Bessemer Converter used to obtain?
* Answer: cast iron to steel *

25. All oils are known as which organic compound
* Answer: Hydrocarbons *

© Copyright 2018-2019 at Sarkari Resultes