General Science Previous Years Important Questions | Most Important For Railway NTPC Exam


❇️ General Science Previous Years Important Questions

प्रश्‍न 1– पौधों में वाष्‍पोत्‍सर्जन दर के निर्धारण के लिए किस यंत्र का उपयोग किया जाता है?
उत्‍तर – पोटोमीटर का

प्रश्‍न 2– रेड लेड का रासायनिक सूत्र क्‍या है ?
उत्‍तर –Pb3O4

प्रश्‍न 3– मानव शरीर में विटामिन K का निर्माण किस अंग में होता है?
उत्‍तर – कोलन में बैक्‍टीरिया द्वारा

प्रश्‍न 4– हीरे की चमक होती है?
उत्‍तर – पूर्ण आन्‍तरिक परावर्तन के कारण

प्रश्‍न 5– आपेक्षिक आर्द्रता (Relative humidity) नापी जाती है?
उत्‍तर हाइग्रोमीटर  से

प्रश्‍न 6– पोलिया का टीका सर्वप्रथम किसने तैयार किया था?
उत्‍तर – जोन्‍स साल्‍क ने

प्रश्‍न 7– गोबर गैस का मुख्‍य संघटक क्‍या है?
उत्‍तर – मीथेन

प्रश्‍न 8– स्फिग्‍नोमैनोमीटर नामक यंत्र से क्‍या नापते हैं?
उत्‍तर – रक्‍त दाब

प्रश्‍न 9– सन् 1902 में कार्ल लैन्‍डस्‍टीनर ने किसकी खोज की थी?
उत्‍तर – रक्‍त समूह की

प्रश्‍न 10 – प्रोटीन किस गैस का प्रमुख यौगिक है?
उत्‍तर – नाइट्रोजन

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

Question 1 – Which instrument is used to determine the rate of evaporation in plants?
Answer – Potometer

Question 2- What is the chemical formula of red lead?
Answer – PB3O4

Question 3- In which part of vitamin K is formed in human body?
Answer – By bacteria in the colon

Question 4 – Diamond sparkles?
Answer: Due to full internal reflection

Question 5 – Relative humidity is measured?
North hygrometer

Question 6 – Who prepared polio vaccine first?
Answer – Zones Salk

Question 7 – What is the main ingredient of cow dung gas?
Answer: Methane

Q8- What do you measure with a device called sphygmomanometer?
Blood pressure

Q9- Who was discovered by Karl Landstiener in 1902?
Answer: Blood group

Question 10 – Protein is the major compound of which gas?
Answer: Nitrogen

© Copyright 2018-2019 at Sarkari Resultes