General Science important Question asked in 2019 Competitive Exams


❇️ General Science important Question asked in 2019 Competitive Exams

Part – 1
1.: – मांसपेशियों में किस अम्ल के एकत्रित होने से थकावट आती है?
Ans : – लैक्टिक अम्ल

2.: – अंगूर में कौन-सा अम्ल पाया जाता है?
Ans : – टार्टरिक अम्ल

3.: – कैंसर सम्बन्धी रोगों का अध्ययन कहलाता है
Ans : – -ऑरगेनोलॉजी

4.: – मानव शरीर में सबसे लम्बी कोशिका कौन-सी होती है?
Ans : – तंत्रिका कोशिका

5.: – दाँत मुख्य रूप से किस पदार्थ के बने होते हैं?
Ans : – डेंटाइन के

6.: – किस जंतु की आकृति पैर की चप्पल के समान होती है?
Ans : – पैरामीशियम

7.: – केंचुए की कितनी आँखें होती हैं?
Ans : – एक भी नहीं

8.: – गाजर किस विटामिन का समृद्ध स्रोत है?
Ans : – विटामिन A

9.: – निम्न में से किस पदार्थ में प्रोटीन नहीं पाया जाता है?
Ans : – चावल

10.: – मानव का मस्तिष्क लगभग कितने ग्राम का होता है?
Ans : – 1350

🔳1.: – Which acid accumulation in the muscles leads to exhaustion?
Ans: – Lactic acid

2.: – Which acid is found in grapes?
Ans: – Tartaric acid

3.: – Study of cancer related diseases is called
Answer: – Organology

4.: – Which is the longest cell in human body?
Ans: – Nerve cell

5.: – Teeth are mainly made up of which substance?
Ans: – of dentine

6.: – Which animal has the shape of foot slippers?
Ans: – Parametium

7.: – How many eyes does earthworm have?
Ans: – Not a single

8.: – Carrot is a rich source of which vitamin?
Answer: – Vitamin A

9.: – Which of the following substances is not found in protein?
Ans: – Rice

10.: – How many grams of human brain is there?
Answer: – 1350

© Copyright 2018-2019 at Sarkari Resultes