200 Most Important Questions and Answers For All Exam


200 All GK Questions and Answers

1. Which metal was first used by man.
Ans. Copper
2. Who wrote a book called Geography of India.
Ans. Ptolemy
3. Who first said Netaji to Subhash Chandra Bose.
Ans. Adolf hitler
4. Who said Mahatma Gandhi to Adhananga Fakir.
Ans. Churchill
5. After which movement conferred the title of Sardar to Ballabh Bhai Patel
Had.
Ans. Bardoli Satyagraha
6. Who gave the slogan of Jai Hind.
Ans. Subhash Chandra Bose
7. ‘India is conquered by the power of the sword, and by the sword
It will be protected only by force ‘is this statement.
Ans. Lord elgin

8. From which title to Queen Victoria of Britain in January 1879
Delhi Durbar was organized to honor him.
Ans. Kaiser-e-Hind
9. Who was the Speaker of the Fourteenth Lok Sabha.
Ans. Somnath Chatterjee
10. Center for investigation of tiger extinction in Sariska
The government has set up a working group under whose chairmanship.
Ans. Sunita Narayan
11. Who was the Speaker of the first Lok Sabha.
Ans. Gano Vasudev Mavalankar, M Ananthasayanam Iyengar
12. When was the first Lok Sabha formed.
Ans. 6 May 1952
13. Who appoints Indian ambassadors for foreign countries.
Ans. President
14. Power of pardon to the President of which Article of the Constitution
Is given under
Ans. Article 72
15. Who was the chairman of the flag committee.
Ans. J.B.Kripalani
16. The total time taken in the process of constitution formation.
Ans. Two years, 11 months, 18 days
17. When was the Constituent Assembly formed.
Ans. July 1946
18. What is the place of India in the production of asbestos in the world.
Ans. First

19. Which state receives the most gold in the country.
Ans. Karnataka
20. When did the modern Olympic Games competition begin?
Ans. 1896 AD
21. When was the Olympic Council of India established.
Ans. 1924 AD
22. When did the practice of burning the Olympic torch started.
Ans. 1928 AD (Amsterdam Olympics)
23. When did the Olympic Games start airing on TV.
Ans. Since 1960
24. When did the Commonwealth Games start?
Ans. 1930 A.D.
25. When did India participate in the Commonwealth Games for the first time.
Ans. 1934 AD (Second Commonwealth Games)
26. When and where did the Asian Games begin.
Ans. On 4 March 1951 AD in New Delhi
27. Which country is considered the father of the game of cricket.
Ans. England
28. Where was the birth of the football game.
Ans. England

29. In which country volleyball is believed to be born.
Ans. United States of America
30. Where did modern golf first begin?
Ans. Scotland
31. Which is the national game of America.
Ans. Baseball
32. Bull war is the national sport of which country.
Ans. Spain
33. Which is the national sport of China.
Ans. Table tennis
34. Cricket is the national sport of which country.
Ans. England, Australia
35. Which is the national sport of Bhutan.
Ans. Archery
36. Badminton is the national sport of which country?
Ans. Malaysia
37. Which is the national sport of Pakistan.
Ans. Hockey
38. What is called a horse riding playground.
Ans. Arena
39. What is called a cycling ground.
Ans. Velodrome
40. In which field is the Borlaug Award given.
Ans. agricultural sector
41. Vyas Samman is related to which field.
Ans. Field of literature

42. In which fields is the Nobel Prize awarded.
Ans. Medicine, Literature, Peace, Chemistry, Physics (since 1901) and
Economics (1969)
43. Nobel Prize is given in whose memory.
Ans. Scientist Alfred Bernhard Nobel
44. Most prestigious international award in the film world
What is the award.
Ans. Oscar
45. The award given in the field of journalism in the world
Which is
Ans. Pulitzer
46. ​​Which is the largest national award of India.
Ans. Bharat Ratna
47. Who is called the Nobel Prize of Asia.
Ans. Raman Magsaysay Award
48. Commendation given to soldiers for bravery in India
What is the award.
Ans. PVC
49. When was the Gandhi Peace International Award instituted.
Ans. In 1995
50. When was the Kalinga Award launched in the country.
– 1952

51. The Grammy Award is related to which field?
Ans. Music field
52. Who is called Akbar of Kashmir.
Ans. Zainul Abedin
53. Which classical dance is associated with Yamini Krishnamurti.
Ans. Bharatanatyam

54. Hemamalini, Sridevi is related to which classical dance.
Ans. Mohiniattam
55. Which classical dance is related to Lachhu Maharaj.
Ans. Kathak
56. When is Goa Day celebrated?
Ans. 19 December
57. When is Gujarat and Maharashtra Day celebrated?
Ans. One may
58. Who is the head of the Navy.
Ans. Admiral
59. Who is the head of the army.
Ans. General
60. The Parliament of India is made up of
Ans. President, Rajya Sabha and Lok Sabha
61. What is the tenure of the members of Rajya Sabha.
Ans. six years
62. In which Article of the Constitution the Vice-President is elected.
Ans. Article 63
63. Who has the longest tenure among cabinet ministers.
Ans. Jagjivan Ram (about 32 years)
64. He was the Prime Minister for the shortest time in a single term.
Ans. Atal Bihari Vajpayee (13 days)
65. Who has the longest tenure among Prime Ministers.
Ans. Jawaharlal Nehru (16 years 9 months 13 days)
66. The Constitution of which country has provisions related to the Vice President in the Constitution
Was taken from.
Ans. From the US constitution

67. What is the maximum number of members of Rajya Sabha.
Ans. 250
68. How many members are nominated by the President in the Lok Sabha.
Ans. two

69. How many members are nominated by the President in Rajya Sabha.
Ans. 12
70. In which year was the desert development program started.
Ans. 1977-78
71. In which year Jawahar Rozgar Yojana was launched.
Ans. 1989
72. When did the National Employment Guarantee Program begin.
Ans. 2006
73. Where was the first iron steel factory in the country established.
Ans. Kulti (1874 in West Bengal)
74. Which plateau is called Roor of India.
Ans. Chotanagpur Plateau
75. Who was the Chairman of the Steering Committee of the Constituent Assembly.
Ans. Dr. Rajendra Prasad
76. Which was the princely state whose representatives in the Constituent Assembly
Did not attend.
Ans. Hyderabad
77. Nasiruddin Mahmud conferred upon Balban what title.
Ans. Uluang Khan
78. Which ruler of India was the Sultan from the Caliph of Baghdad?
Received statutory approval of the post.
Ans. Iltutmish
79. Where did the Fascist first emerge.
Ans. in Italy
80. Who is known by Turkish father’s surname.
Ans. Mustafa Kamalpasha
81. Where were the Red Indians resident.
Ans. America
82. In which act the age of marriage for a girl is determined to be 18 years
done.
Ans. Sharda Act (1930)

83. Who conferred the title of Raja to Raja Ram Mohan Roy.
Ans. Akbar II
84. Who gave the title of Quaid-e-Azam to Mohammad Ali Jinnah
Of.
Ans. Mahatma Gandhi
85. In which state is Corbett National Park.
Ans. Uttarakhand
86. Which city is known as the city of palaces.
Ans. Kolkata
87. The Gangasagar Project is situated on which river.
Ans. Chambal (Madhya Pradesh)
88. Where is the government factory for making newsprint.
Ans. Nepanagar (Madhya Pradesh)
89. Where was the first paper making factory opened in India.
Ans. In Trunkwar (1716)
90. On whose salary there is no income tax.
Ans. President
91. To whom is the ministerial group collectively responsible.
Ans. Lok Sabha
92. Second cycle at the time of election of which President
Had to count.
Ans. VV Mountain
93. In which article of the constitution the appointment of the Prime Minister is described.
Ans. Article 75
94. What is the minimum age limit for membership of Rajya Sabha.
Ans. 30 years
95. How many subjects are included in the Union List at present.
Ans. 98

96. How many subjects are currently included in the state list.
Ans. 62
97. How many subjects are currently in the concurrent list.
Ans. 52
98. Under whose leadership to include princely states in India
Ministry of Princely Affairs was created.
Ans. Sardar Vallabhai Patel
99. What is the status of National Capital Territory of Delhi under the Constitution
Amendment is given by.
Ans. 69th Amendment to the Constitution
100. System of Parliamentary Governance in the Constitution of India, Single
Citizenship and law-making process is derived from which country.
Ans. Britain

101. From which country are the Directive Principles of Policy in the Indian Constitution.
Ans. Ireland
102. From which country are the fundamental rights in the Indian Constitution taken.
Ans. America
103. The process of amending the Indian Constitution is taken from which country.
Ans. South Africa
104. During the introduction of Emergency in the Indian Constitution
From which country are the powers of the fundamental right given to the President.
Ans. Germany

105. When to declare the establishment of a separate Constituent Assembly for Pakistan
done.
Ans. 26 July 1947
106. What is the number of chromosomes in humans.
Ans. 46
107. Before whom the Governor takes oath before assuming office.
Ans. Chief Justice or senior judge of the High Court
108. When Uttarakhand was established.
Ans. 2000 AD
109. How many subjects were included in the Union List at the time the Constitution came into force.
Ans. 97
110. How many subjects were included in the state list at the time the constitution came into force.
Ans. 66
111. How many subjects were included in the Union List at the time the Constitution came into force.
Ans. 47
112. During whose reign the minting of coins was the highest.
Ans. Aurangzeb
113. Who founded Red Cross.
Ans. Henry Dunant
114. Who was the founder of Nyaya Darshan.
Ans. Maharishi Gautam

115. Who founded Anand Forest.
Ans. Baba Amte
116. Who founded Scouting.
Ans. Weiden Powell
117. Sharon Lowen (USA) is associated with which classical dance.
Ans. Odyssey
118. By what name is the tomb of Rajiv Gandhi known.
Ans. Heroic land
119. Mahaprayana Ghat is whose tomb.
Ans. Dr. Rajendra Prasad
120.. Who was the founder of Palavansh.
Ans. Gopal
121. Who was the founder of Gurjara Pratihara dynasty.
Ans. Nagabhatta I
122. Who was the founder of the Gahadwal (Rathore) dynasty.
Ans. Chandradev
123. Who was the founder of Chauhan dynasty.
Ans. Vasudev
124. Who was the founder of Parmar dynasty.
Ans. Upendraraj
125. Who was the founder of the Chandel dynasty.
Ans. Nunnery
126. Who was the founder of the Solanki dynasty (Chalukya of Gujarat) dynasty.
Ans. Moolraj first

127. Who was the founder of Ghazni empire.
Ans. Unmarked
128. Who established the slave dynasty.
Ans. Qutbuddin Aibak
129. Who established the Khilji dynasty.
Ans. Jalaluddin Khilji
130. Who was the founder of the Sayyid dynasty.
Ans. Khizr Khan
131. Who was the founder of the Lodi dynasty.
Ans. Bahlol Lodi
132. Who founded the Vijayanagara Empire.
Ans. Harihar and Bukka
133. Who founded the Bahmani kingdom.
Ans. Hasanggu
134. Who was the founder of the Mughal dynasty.
Ans. Babar
135. Who was the founder of Sur Empire.
Ans. Sher Shah Suri
136. Who was the founder of Maratha Empire.
Ans. Shivaji
137. Persian translation of Bhagavadgita, Yogavashistha, Upanishads and Ramayana
Who got it done
Ans. Darashikoh
138. Between whom did the war of Dharamat take place.
Ans. Between Darashikoh and Aurangzeb
139. What is Aurangzeb known as?

Ans. Pir alive

140.. Who was the founder of Maratha Empire.
Ans. Shivaji
141. Which were the two taxes levied by Shivaji.
Ans. Chauth, Sardeshmukhi
142. Who was called a dissolute fool.
Ans. To Jahandar Shah
143. Who was called the Rangeela Emperor.
Ans. To Muhammad Shah
144. Who was called Napoleon of Iran.
Ans. To nadirshah
145. Who was the first Englishman to enter the Mughal court.
Ans. Captain Hawkins
146. Who started the Gurmukhi script?
Ans. Guru Angad
147. Who founded the Khalsa Panth.
Ans. Guru Gobind Singh
148. Who founded Fort William College.
Ans. Lord Wellesley
149. Who established the first Public Works Department in India
Of.
Ans. Lord Dalhousie
150. Who founded Mayo College in Ajmer.
Ans. Lord mayo

151. Who has been given the name of the savior of India.
Ans. Lord Ripon
152. When was the Simla Agreement reached.
Ans. 1972 AD
153. Who was the first Governor General of independent India.
Ans. Lord Mountbatten
154. What was the real name of Tatya Tope.
Ans. Ramchandra Pandurang
155. Who established the Indian Reform Committee in England.
Ans. Dada Bhai Naoroji
156. General Dyer cooperates in Jallianwala Bagh massacre
Name the Indian.
Ans. Hansraj
157. Who led the Bhil movement in Mewar.
Ans. Motilal Tejawat
158. In what else is the Simon Commission known.
Ans. White man commission
159. When did the first round table conference take place.
Ans.12 September 1930 A.D.
160. Where was the Tarun Stree Sabha established.
Ans. Calcutta
161. Which metal was first used by man.
Ans. Copper
162. Who wrote a book called Geography of India.
Ans. Ptolemy
163. Who first said Netaji to Subhash Chandra Bose.
Ans. Adolf hitler
164. Who said Mahatma Gandhi to Adhananga Fakir.
Ans. Churchill
165. After which movement Ballabhbhai Patel was given the title of Sardar
Was provided.
Ans. Bardoli Satyagraha
166. Who gave the slogan of Jai Hind.
Ans. Subhash Chandra Bose
167. ‘India is conquered by the power of the sword, and by the sword
It will be protected only by force ‘is this statement.
Ans. Lord elgin
168. In January 1879, Queen Victoria of Britain was kissed.
Delhi Durbar organized to honor Upadhi
was done.
Ans. Kaiser-e-Hind
169. Who was the Speaker of the Fourteenth Lok Sabha.
Ans. Somnath Chatterjee
170. Center for investigation of tiger extinction in Sariska
The government has set up a working group under whose chairmanship.
Ans. Sunita Narayan
171. Who was the Speaker of the first Lok Sabha.
Ans. Gano Vasudev Mavalankar, M Ananthasayanam Iyengar
172. Ans. 6 May 1952
173. Who appoints Indian ambassadors for foreign countries.
Ans. President
174. Power of pardon to the President of which Article of the Constitution
Is given under
Ans. Article 72
175. Who was the chairman of the flag committee.
Ans. J.B.Kripalani
176. The total time taken in the process of constitution formation.
Ans. Two years, 11 months, 18 days
177. When was the Constituent Assembly formed.
Ans. July 1946
178. What is the place of India in the production of asbestos in the world.
Ans. First
179. Which state receives the most gold in the country.
Ans. Karnataka
180.. Which crop is called Chaumasa.
Ans. Zayed crop
181. What is Rajasthan’s place in the country in terms of non-ferrous minerals.
Ans. First
182. What is Rajasthan’s place in the country in terms of iron minerals.
Ans. The fourth
183. Where is the National Agricultural Marketing Institute in Rajasthan.
Ans. Jaipur (1988)
184. Tobacco plant brought to India by Kinke.
Ans. By the portuguese
185. Which state is called the museum of minerals.
Ans. Rajasthan
186. What is India’s place in sugarcane production.
Ans. First
187. Which district is called the granary of Rajasthan.
Ans. Ganganagar
188. Where is the pink colored granite found in Rajasthan.
Ans. Jalore
189. Where is the Central Mustard Research Center established in Rajasthan.
Ans. Saver (Bharatpur)
190. Known as Hari Agni.
Ans. The page
191. Where is Falspar found in Rajasthan.
Ans. Ajmer (Beawar) and Bhilwara
192. Where is the Super Zinc Sumter Plant (in collaboration with Britain)
has been set up.
Ans. Chanderiya (Chittorgarh)
193. Where is gold found in Rajasthan.
Ans. Banswara and Dungarpur
194. Where is diamond found in Rajasthan.
Ans. Kesarpura (Chittorgarh)
195. At what place is Rajasthan in terms of salt production in the country.
Ans. The fourth
196. In which district is Gem Stone Industrial Park located in Rajasthan.
Ans. Jaipur
197. What is Durgapura Saffron.
Ans. Advanced variety of watermelon
198. Which district has the most industrial units in Rajasthan
Huh.
Ans. Jaipur
199. What are the zero industry districts in Rajasthan.
Ans. Jaisalmer, Barmer, Churu and Sirohi
200. Where was the Tarun Stree Sabha established.
Ans. Calcutta

© Copyright 2018-2019 at Sarkari Resultes